Andaluzja to nie tylko piękne krajobrazy i kultura, ale także bogata kuchnia, która zachwyca smakami. To poprzez nie możemy lepiej poznać kulturę i przede wszystkim kuchnię! W tym artykule przedstawiam kilka potraw, które warto spróbować podczas wakacji w Andaluzji.
gazpacho
To zimna zupa warzywna, która jest idealna na upalne dni. Jest ona robiona z pomidorów,
papryki, cebuli, ogórka, czosnku i oliwy z oliwek. Tradycyjnie serwowana jest z krutonami i
pokrojonymi warzywami.
SALMOREJO
To inna odmiana zimnej zupy, która jest bardzo popularna w Andaluzji. Składa się z
pomidorów, chleba, czosnku i oliwy z oliwek. Jest ona zazwyczaj podawana z jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami szynki iberyjskiej. Niegdyś danie dla najuboższych, a dzisiaj zajadają się nim wszyscy!
FLAMENQUIN
To popularne danie mięsne, które pochodzi z Kordoby. To schab, w który zawijamy szynkę i sera następnie panierujemy w bułce tartej, smażomy na głębokim oleju. Zazwyczaj podawany jest z ziemniakami lub sałatką.
PAELLA
To najbardziej rozpoznawalne danie w Hiszpanii, które pochodzi z Walencji, ale jest bardzo popularne także w Andaluzji. W oryginalnej wersji to ryż z kurczakiem i fasolą zieloną, ale obecnie, szczególnie na wybrzeżu królują wersje z owocami morza. Można znaleźć różne warianty paelli, np. z kurczakiem i krewetkami, z jagnięciną i chorizo czy po prostu wegetariańską.
CHURROS
To jedno z najbardziej znanych andaluzyjskich przysmaków. Są to swego rodzaju "ciastka" na bazie ciasta z mleka, mąki i jajek smażone na głębokim oleju, jednak wylewając ciasto z dużego lejka, nadaje się im podłużny kształt. Zazwyczaj podawane są z gorącą czekoladą albo obsypane cukrem i cynamonem.
carillada iberica
Moje ulubione policzki wieprzowe przyrządzane najczęściej na bazie sosu z czerwonego wina, pochodzące ze świni iberyjskiej. Znajdziesz je w większości restauracji, praktycznie zawsze przyrządzone idealnie!
croquetas
Krokiety jednakże totalnie inne niż polskie, przede wszystkim mniejsze, przypominające małe walce, jednak z różnorakimi dodatkami do wypełnienia. Robione najczęściej na bazie beszamelu z dodatkiem szynki iberyjskiej, grzybów, dorsza, szpinaku, sera i czego tylko sobie wyobrazicie! najlepiej smakują z sosem czosnkowym alioli.
Jeśli chodzi o ceny, to zależą one od konkretnego lokalu i dania. W barach i kafejkach ceny tapas zaczynają się od około 2-3 euro za porcję. W restauracjach ceny zależą od dania, ale można się spodziewać wydatków na poziomie 10-20 euro za danie główne.
Nie pozostaje mi nic innego, jak z pełnym przekonaniem życzyć Wam smacznego. Będziecie
zadowoleni. :-)
Comments